Robades les restes de l’esquelet trobat a Coll de Nargó

News Image
26 juny

Categories:
 • General
 • Les restes de l’esquelet que els investigadors de l’ICP estaven extraient des de dilluns de la setmana passada a Coll de Nargó van ser robades la nit de dijous a divendres. Els fets van ser denunciats als Mossos d’Esquadra que han obert una investigació. Hi ha antecedents sobre l’espoli de fòssils a la zona malgrat que la legislació vigent en prohibeix l’extracció sense autorització i la seva comercialització.

  El passat dilluns, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont va iniciar la campanya d’excavacions a Coll de Nargó (a l’Alt Urgell) amb l’objectiu d’extreure un esquelet d’un petit vertebrat trobat algunes setmanes enrere per un membre de l’ADAU, l’Associació d’Amics dels Dinosaures de l’Alt Urgell. Els treballs eren en la seva fase final i els investigadors preveien extreure el fòssil el mateix divendres per tal de traslladar-lo a Bellaterra per a la seva restauració i posterior estudi. Quan els investigadors van arribar al jaciment divendres pel matí, el fòssil ja no hi era.

  Els fets van ser denunciats als Mossos d’Esquadra que van desplaçar una unitat de la policia científica que va identificar roderes i petjades fresques properes a la zona i va iniciar una investigació per intentar recuperar la peça. Es desconeix el mòbil del robatori i no es descarta cap hipòtesi. El jaciment de Pinyes de Coll de Nargó és un dels més importants del món en ous de sauròpode de fa uns 70 milions d’anys i s’hi va trobar la posta d’ous de dinosaure més complerta d’Europa i es dóna la circumstància que alguns jaciments de la zona havien estat objecte d’espoli anys enrere.

  Àngel Galobart, Cap del Grup de recerca de Mesozoic de l’ICP ha comentat que “la troballa d’aquest fòssil havia aixecat molta expectació, doncs era la primera vegada que es trobava un esquelet que semblava força sencer en un lloc que sembla clarament que era una zona de nidificació”. La part visible de l’esquelet estava formada per cinc o sis vèrtebres i ossos que podrien pertànyer l’extremitat superior de l’animal. Es desconeix si es tractava de les restes d’una cría de dinosaure o d’algun depredador d’aquests. Sobre la desaparició, Galobart ha dit que “aquest robatori és una doble pèrdua, per una banda per la ciència doncs és una peça única que podria aportar molta informació sobre el comportament nidificardor dels dinosaures, però per l’altra també ho és pel públic general i, sobretot, pel poble de Coll de Nargó i la comarca de l’Alt Urgell que han apostat pel turisme cultural des de fa ja uns anys i que estan lluitant per tenir un museu on s’exposin les troballes de dinosaures de la zona”.

  Des de l’any 1993 a Catalunya les restes fòssils de vertebrats, com els dinosaures, es troben incloses dins del patrimoni cultural català i per tant protegides. Jordi Galindo, conservador de l’ICP ha comentat que “la normativa actual, vigent des de l’any 2002, equipara el grau de protecció del patrimoni paleontològic a l’arqueològic, els robatoris, destruccions o danys al patrimoni paleontològic tenen la mateixa consideració legal que els realitzats en un jaciment arqueològic.” Les actuacions sobre el patrimoni paleontològic com la prospecció, excavació o documentació de restes fòssils, han d’estar autoritzades pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia, depenent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  Un dels objectius de l’ICP és divulgar entre la població la necessitat de conservar aquest patrimoni i evitar les col.leccions privades de fòssils pel perjudici que suposen pel coneixement científic i pel risc que impliquen les actuacions descontrolades per la integritat dels jaciments.

  Share It

  APP DINOSFERA

  Published on juliol 20 by Albert Category: app Tags:

  Presentem la nova APP de Dinosfera! Una aplicació pel vostre dispositiu mòbil que us permetrà gaudir del contingut museogràfic del museu en 4 idiomes disponibles!

  Gràcies al seu lector de codis que incorpora, podrem accedir fàcilment al contingut que precisem apropant el nostre dispositiu a qualsevol dels marcadors que hi ha repartits en tot el Centre Paleoambiental Dinosfera.

  Aquesta aplicació inclou text i audioguia en Català, Castellà, Anglès i Francès.

   

  APP gratuïta descarregable via Google Play (Únicament per Android)

   

   

   

   

   

   

  Share It
  ×

  PALEOSAFARI

  Published on juliol 1 by admin Category: paleosafari Tags:

  Mai jugaràs a un videojoc de dinosaures com ho faràs a Dinosfera. Paleosafari, la nova atracció que us presentem, és una aventura gràfica en primera persona on podràs recórrer els paratges del Pirineu català de fa 70 milions d’anys, però teniu una missió, trobar els 5 saures que hi ha escampats en aquest immens paleoambient virtual.

  A més a més, gaudiràs d’aquesta experiència titànica en una macropantalla de més de 3 metres quadrats!

   

  Share It
  ×

  LA TITANOSAURE

  Published on març 1 by admin Category: la-titanosaure Tags:

  A Dinosfera hi trobaràs una criatura única! Dissenyada en exclusiva pel nostre centre, Dinosfera té el plaer de presentar-vos a La Titanosaure, una reproducció a escala real del dinosaure a qui se li atribueix l’autoria de gran part dels ous del jaciment de Coll de Nargó i que va ser autòcton del Pirineu Català.

  Aquest corpori, de més de 7 metres, s’ha modelat combinant una excel·lent qualitat artística amb la màxima fidelitat científica per part de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, convertint-lo en una peça única!

  Share It
  ×

  EXCAVA I RESTAURA 2.0

  Published on gener 1 by admin Category: excava-i-restaura Tags:

  Posat en la pell d’un paleontòleg per excavar i restaurar la teva pròpia posta de titanosaure! En aquest interactiu tàctil podràs fer servir les mateixes eines, productes i tècniques que utilitzen els professionals. on, pas a pas des del jaciment fins al laboratori, aniràs desvetllant els tresors que amaga la nostra terra.

  Gràcies a la tecnologia Multitoc de Digit podreu participar un o diversos aspirants a paleontòleg alhora!

  Share It
  ×
  Facebook Iconfacebook like button