Recuperades les restes del fòssil de Coll de Nargó robat al maig

News Image
27 juny

Categories:
 • General
 • El fòssil robat el 30 de maig del jaciment del Mirador del Cretaci a Coll de Nargó (Lleida) ha aparegut aquest matí a pocs metres d’on va ser sostret. Dins de l’estructura de guix que el contenia s’han trobat diversos fragments de roca que seran traslladats al laboratori de restauració de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) per analitzar l’estat de les restes de l’esquelet, que pertanyien a un vertebrat de fa 70 milions d’anys.

  Una trucada anònima ha notificat la presencia del bloc de guix elaborat pels investigadors de l’ICP al costat de l’aparcament del Mirador del Cretaci, a pocs metres de distància d’on havia estat trobat el fòssil original. La roca que contenia el fòssil estava trencada en diversos fragments que havien estat introduïts de nou dins de l’estructura de guix.

  En un primer anàlisi, els investigadors han pogut comprovar que les restes del fòssil encara hi són, malgrat que no es podrà conèixer el seu estat de conservació fins que no l’estudiïn els tècnics del laboratori de restauració de l’ICP. La recuperació és fruït de les gestions policials dutes a terme fins al moment pels Mossos d’Esquadra, en el marc d’una investigació que continua oberta.

  El fòssil correspon a un vertebrat de fa 70 milions d’anys que es va trobar en una zona propera a nombroses postes d’ous de dinosaure, el que fa sospitar als investigadors que es pot tractar d’una cria de dinosaure o d’un depredador d’aquests. La part visible de l’esquelet està formada per cinc o sis vèrtebres i ossos que podrien pertànyer al braç de l’animal. Es tracta d’un esquelet articulat, és a dir, les restes es troben en posició anatòmica el que el fa molt interessant pels paleontòlegs.

  La troballa de les restes originals la va realitzar Francesc Pérez Peralba, membre dels Amics dels Dinosaures de l’Alt Urgell (ADAU) que va donar avís als paleontòlegs de l’ICP que van començar els treballs per extreure’l a finals de maig. El fòssil va desaparèixer del jaciment el dia anterior a l’escollit per extreure’l i traslladar-lo als laboratoris de l’Institut.

   

  Share It

  APP DINOSFERA

  Published on juliol 20 by Albert Category: app Tags:

  Presentem la nova APP de Dinosfera! Una aplicació pel vostre dispositiu mòbil que us permetrà gaudir del contingut museogràfic del museu en 4 idiomes disponibles!

  Gràcies al seu lector de codis que incorpora, podrem accedir fàcilment al contingut que precisem apropant el nostre dispositiu a qualsevol dels marcadors que hi ha repartits en tot el Centre Paleoambiental Dinosfera.

  Aquesta aplicació inclou text i audioguia en Català, Castellà, Anglès i Francès.

   

  APP gratuïta descarregable via Google Play (Únicament per Android)

   

   

   

   

   

   

  Share It
  ×

  PALEOSAFARI

  Published on juliol 1 by admin Category: paleosafari Tags:

  Mai jugaràs a un videojoc de dinosaures com ho faràs a Dinosfera. Paleosafari, la nova atracció que us presentem, és una aventura gràfica en primera persona on podràs recórrer els paratges del Pirineu català de fa 70 milions d’anys, però teniu una missió, trobar els 5 saures que hi ha escampats en aquest immens paleoambient virtual.

  A més a més, gaudiràs d’aquesta experiència titànica en una macropantalla de més de 3 metres quadrats!

   

  Share It
  ×

  LA TITANOSAURE

  Published on març 1 by admin Category: la-titanosaure Tags:

  A Dinosfera hi trobaràs una criatura única! Dissenyada en exclusiva pel nostre centre, Dinosfera té el plaer de presentar-vos a La Titanosaure, una reproducció a escala real del dinosaure a qui se li atribueix l’autoria de gran part dels ous del jaciment de Coll de Nargó i que va ser autòcton del Pirineu Català.

  Aquest corpori, de més de 7 metres, s’ha modelat combinant una excel·lent qualitat artística amb la màxima fidelitat científica per part de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, convertint-lo en una peça única!

  Share It
  ×

  EXCAVA I RESTAURA 2.0

  Published on gener 1 by admin Category: excava-i-restaura Tags:

  Posat en la pell d’un paleontòleg per excavar i restaurar la teva pròpia posta de titanosaure! En aquest interactiu tàctil podràs fer servir les mateixes eines, productes i tècniques que utilitzen els professionals. on, pas a pas des del jaciment fins al laboratori, aniràs desvetllant els tresors que amaga la nostra terra.

  Gràcies a la tecnologia Multitoc de Digit podreu participar un o diversos aspirants a paleontòleg alhora!

  Share It
  ×
  Facebook Iconfacebook like button