Els dinosaures tornen als Pirineus

News Image
28 juny

Categories:
 • General
 • L’Espai Dinosfera de Coll de Nargó acull de l’11 de juliol al 28 d’agost “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures”, una exposició sobre la reproducció d’aquests animals. La mostra inclou nius i ous de grans dimensions d’arreu del món i vol contribuir a donar a conèixer l’espectacular registre fòssil dels jaciments de dinosaures dels Pirineus. L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont coordina la itinerància d’aquesta mostra que s’exhibirà a Sabadell a partir del mes de setembre.

  L’exposició “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures” presenta una nova perspectiva del món dels dinosaures a través de l’estudi dels seus ous, embrions i cries. Mitjançant una combinació de ciència i art, la mostra posa a l’abast del visitant una espectacular col·lecció de nius i ous de dinosaure dels Estats Units, Argentina o la Xina, que acompanyaran la niada més gran d’ous de dinosaure d’Europa que es va trobar l’any 2005 en el jaciment de Pinyes, a Coll de Nargó, i que des de l’any 2012 està allotjada a l’Espai Dinosfera de la mateixa localitat.

  L'Espai Dinosfera exhibeix la niada més gran trobada a Europa (ICP)

  L’Espai Dinosfera exhibeix la niada més gran trobada a Europa (ICP)

  Els continguts de “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures” se centren en la reproducció de diversos grups d’aquests animals. És una mostra interactiva adreçada a totes les edats que convida al visitant a tocar un niu reconstruït de més de 2 metres de diàmetre d’un oviraptor, ossos reals de dinosaures hadrosaures o a excavar en diferents estacions per trobar ous enterrats de sauròpode. Una de les peces més espectaculars és la reconstrucció d’un embrió d’oviraptor trobat a la Xina l’any 1993 i conegut com a “Baby Louie”, que és la imatge principal de l’exposició.

  La mostra, que s’exhibeix per primer cop a Catalunya, ha estat produïda per l’empresa nord-americana The Stone Company, en col·laboració amb l’australiana Gondwana Studios. L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont(ICP) i l’Ajuntament de Coll de Nargó han coordinat la seva adaptació a l’Espai Dinosfera, on s’exhibirà de l’11 de juliol al 28 d’agost, coincidint amb l’època de major afluència de visitants al poble. L’any passat, l’Espai Dinosfera va rebre més de 2.000 visitants durant els mesos de juliol i agost i espera augmentar el nombre de visites amb aquesta nova mostra.

  Esquelet articulat de ceratòpsid amb les seves cries (Gondwana Studios)

  Esquelet articulat de ceratòpsid amb les seves cries (Gondwana Studios)

  L’Espai Dinosfera obrirà durant aquests dos mesos de dilluns a dissabte, d’11 a 14h i de 17 a 20h i els diumenges i festius, d’11 a 14h. El dia 28 d’agost l’exposició tancarà portes i es traslladarà al Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i a l’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, a Sabadell, on romandrà fins a mitjans de gener. “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures” (nom original “Hatching the past: dinosaur eggs & babies”, ha estat exposada a diversos museus dels Estats Units, Mèxic, Austràlia i Nova Zelanda.

  El dia de la inauguració a les 19h, Luis Rey, paleoi·lustrador que ha realitzat algunes de les il·lustracions de la exposició, pronunciarà la conferència “Reviviendo dinosaurios”, on explicarà com fa les espectaculars reconstruccions d’aquests animals.

  Els jaciments de la zona de Coll de Nargó són els més importants d’Europa pel que fa a ous de dinosaures i han permès descriure noves espècies per a la ciència els darrers anys. Amb aquesta mostra, l’Institut Català de Paleontologia i l’Ajuntament de Coll de Nargó volen contribuir a donar a conèixer aquest patrimoni paleontològic excepcional. Al Pirineu s’hi troben les restes dels darrers dinosaures que van viure al planeta, poc temps abans de la seva extinció fa uns 65 milions d’anys.

  La Diputació de Lleida, l’IDAPA, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social “la Caixa”  i el Consorci Paleontologia i Entorn han participat en aquesta exposició.

  Share It

  APP DINOSFERA

  Published on juliol 20 by Albert Category: app Tags:

  Presentem la nova APP de Dinosfera! Una aplicació pel vostre dispositiu mòbil que us permetrà gaudir del contingut museogràfic del museu en 4 idiomes disponibles!

  Gràcies al seu lector de codis que incorpora, podrem accedir fàcilment al contingut que precisem apropant el nostre dispositiu a qualsevol dels marcadors que hi ha repartits en tot el Centre Paleoambiental Dinosfera.

  Aquesta aplicació inclou text i audioguia en Català, Castellà, Anglès i Francès.

   

  APP gratuïta descarregable via Google Play (Únicament per Android)

   

   

   

   

   

   

  Share It
  ×

  PALEOSAFARI

  Published on juliol 1 by admin Category: paleosafari Tags:

  Mai jugaràs a un videojoc de dinosaures com ho faràs a Dinosfera. Paleosafari, la nova atracció que us presentem, és una aventura gràfica en primera persona on podràs recórrer els paratges del Pirineu català de fa 70 milions d’anys, però teniu una missió, trobar els 5 saures que hi ha escampats en aquest immens paleoambient virtual.

  A més a més, gaudiràs d’aquesta experiència titànica en una macropantalla de més de 3 metres quadrats!

   

  Share It
  ×

  LA TITANOSAURE

  Published on març 1 by admin Category: la-titanosaure Tags:

  A Dinosfera hi trobaràs una criatura única! Dissenyada en exclusiva pel nostre centre, Dinosfera té el plaer de presentar-vos a La Titanosaure, una reproducció a escala real del dinosaure a qui se li atribueix l’autoria de gran part dels ous del jaciment de Coll de Nargó i que va ser autòcton del Pirineu Català.

  Aquest corpori, de més de 7 metres, s’ha modelat combinant una excel·lent qualitat artística amb la màxima fidelitat científica per part de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, convertint-lo en una peça única!

  Share It
  ×

  EXCAVA I RESTAURA 2.0

  Published on gener 1 by admin Category: excava-i-restaura Tags:

  Posat en la pell d’un paleontòleg per excavar i restaurar la teva pròpia posta de titanosaure! En aquest interactiu tàctil podràs fer servir les mateixes eines, productes i tècniques que utilitzen els professionals. on, pas a pas des del jaciment fins al laboratori, aniràs desvetllant els tresors que amaga la nostra terra.

  Gràcies a la tecnologia Multitoc de Digit podreu participar un o diversos aspirants a paleontòleg alhora!

  Share It
  ×
  Facebook Iconfacebook like button