Àngel Galobart nomenat director del Museu d’Isona

News Image
30 juny

Categories:
 • General
 • El consistori d’Isona ha nomenat director del Museu de la Conca Dellà a Àngel Galobart, cap del grup de recerca del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP). Aquest acte suposa la formalització de la relació de l’ICP amb el projecte de Museu de Dinosaures del Pirineu que té per objectiu retornar al territori, en forma de divulgació, els resultats obtinguts de l’estudi científic dels fòssils dels dinosaures del Pirineu.

  El nomenament com a director del Museu de la Conca Dellà d’Isona i de l’espai Dinosfera de Coll de Nargó suposa el reconeixement de la feina de divulgació del patrimoni paleontològic que el grup de recerca del Mesozoic de l’ICP, de la mà de Galobart, està duent a terme al Pirineu des de fa molts anys. Galobart espera que el nomenament permeti consolidar el projecte global del Museu dels Dinosaures del Pirineu que s’està desenvolupant en diverses comarques de Catalunya.

  El projecte del Museu de Dinosaures del Pirineu va començar fa més  de 10 anys i, en el moment actual, aquest projecte és una realitat gràcies a la participació de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont com a referent científic i al Museu de la Conca Dellà i l’espai Dinosfera com sales de divulgació, que es complementen entre si per mostrar els diversos àmbits de coneixement. “No es tracta que cada poble pròxim als jaciments de dinosaures tingui un museu on s’expliquin les mateixes coses, sinó que cadascun dels espais se centri en un aspecte concret dels dinosaures, de manera que el visitant els pugui recórrer tots i fer-se una idea més completa”, explica Àngel Galobart.

  L’objectiu del projecte del Museu dels Dinosaures del Pirineu és divulgar el coneixement científic actual obtingut gràcies a l’estudi de l’extraordinari registre fòssil del Pirineu. Un dels elements centrals d’aquest projecte és el Museu d’Isona. “El nostre objectiu es continuar la tasca de conservació i divulgació que porta fent aquest museu des de la seva inauguració, però amb la mirada centrada en convertir aquests equipaments en institucions de referència sobre ciències naturals en general i paleontologia, en particular, a la demarcació de Lleida”, ha explicat l’investigador.

  Façana exterior de l'espai Dinosfera, a Coll de Nargó (ICP)

  L’aposta per la divulgació al territori es va materialitzar el passat mes de març quan, l’ICP i l’Ajuntament de Coll de Nargó, van inaugurar la nova museografia de l’espai Dinosfera. L’exposició mostra el coneixement actual sobre la reproducció dels dinosaures, a partir dels seus fòssils, i més concretament a partir dels fòssils recuperats a Coll de Nargó. L’estiu de 2014, la col·laboració entre les institucions va permetre exhibir en aquest espai una mostra d’ous i cries de dinosaures dels Estats Units, la Xina i Argentina.

  El registre fòssil de dinosaures al Pirineu s’estén per tota la conca de Tremp, una unitat geològica que compren diverses zones d’Aragó i Catalunya, i que està proporcionant des de fa anys restes dels darrers dinosaures que van viure a Europa, pocs milers d’anys abans de la seva extinció arreu del planeta.

  Àngel Galobart

  Llicenciat en Ciències Biològiques i doctor en Ciències Geològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. És el responsable del Grup de Recerca del Mesozoic i ha participat, en 28 projectes de recerca o divulgació de concurrència pública. La seva producció científica supera les cent cinquanta publicacions, cinquanta d’elles en revistes  SCI o amb articles en revistes amb revisió per parells. Es editor o co-autor de dos llibres de divulgació sobre els dinosaures.

  A nivell docent és professor en el màster interuniversitari (UAB/UB) de Paleontologia de Vertebrats i Humana, des del curs 2007/2008on dirigeix assíduament treballs d’estudiant de màster o tesines i ha dirigit cinc tresis doctorals. Es conferenciant habitual en xerrades divulgatives relacionats amb els dinosaures i ha estat conferenciant convidat en congressos internacionals i nacionals.

  El Museu de la Conca Dellà

  Aquest centre museístic inclou informació de diferents moments del passat d’aquesta zona. D’una banda, ofereix dades sobre la opcupació romana de la població i, de l’altra, sobre els últims dinosaures que van trepitjar la terra. De forma regular, ofereix visites guiades al Museu que inclouen la visita als jaciments de petjades de dinosaures de Basturs i Orcau i al jaciment d’icnites de rajada de La Posa. L’any 1990 es va iniciar la primera etapa de Museu Municipal, que va funcionar fins l’estiu de 1994, moment en què va començar la remodelació d’aquest centre. A l’abril de 1995 el Museu va obrir de nou les seves portes com a pal de paller de tot el projecte de desenvolupament de la Conca Dellà, anomenat el Parc Cretaci.

  Share It

  APP DINOSFERA

  Published on juliol 20 by Albert Category: app Tags:

  Presentem la nova APP de Dinosfera! Una aplicació pel vostre dispositiu mòbil que us permetrà gaudir del contingut museogràfic del museu en 4 idiomes disponibles!

  Gràcies al seu lector de codis que incorpora, podrem accedir fàcilment al contingut que precisem apropant el nostre dispositiu a qualsevol dels marcadors que hi ha repartits en tot el Centre Paleoambiental Dinosfera.

  Aquesta aplicació inclou text i audioguia en Català, Castellà, Anglès i Francès.

   

  APP gratuïta descarregable via Google Play (Únicament per Android)

   

   

   

   

   

   

  Share It
  ×

  PALEOSAFARI

  Published on juliol 1 by admin Category: paleosafari Tags:

  Mai jugaràs a un videojoc de dinosaures com ho faràs a Dinosfera. Paleosafari, la nova atracció que us presentem, és una aventura gràfica en primera persona on podràs recórrer els paratges del Pirineu català de fa 70 milions d’anys, però teniu una missió, trobar els 5 saures que hi ha escampats en aquest immens paleoambient virtual.

  A més a més, gaudiràs d’aquesta experiència titànica en una macropantalla de més de 3 metres quadrats!

   

  Share It
  ×

  LA TITANOSAURE

  Published on març 1 by admin Category: la-titanosaure Tags:

  A Dinosfera hi trobaràs una criatura única! Dissenyada en exclusiva pel nostre centre, Dinosfera té el plaer de presentar-vos a La Titanosaure, una reproducció a escala real del dinosaure a qui se li atribueix l’autoria de gran part dels ous del jaciment de Coll de Nargó i que va ser autòcton del Pirineu Català.

  Aquest corpori, de més de 7 metres, s’ha modelat combinant una excel·lent qualitat artística amb la màxima fidelitat científica per part de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, convertint-lo en una peça única!

  Share It
  ×

  EXCAVA I RESTAURA 2.0

  Published on gener 1 by admin Category: excava-i-restaura Tags:

  Posat en la pell d’un paleontòleg per excavar i restaurar la teva pròpia posta de titanosaure! En aquest interactiu tàctil podràs fer servir les mateixes eines, productes i tècniques que utilitzen els professionals. on, pas a pas des del jaciment fins al laboratori, aniràs desvetllant els tresors que amaga la nostra terra.

  Gràcies a la tecnologia Multitoc de Digit podreu participar un o diversos aspirants a paleontòleg alhora!

  Share It
  ×
  Facebook Iconfacebook like button